Alles over inductie.
"We kunnen er niet meer omheen, het koken op inductie. Hoewelik als chef “opgegroeid” ben met een met gasfornuis ben ik enkele jaren geledenovergestapt naar inductie en nu wil ik eigenlijk niks anders meer. Hoewel ik gastoch wel erg romantisch vind en ik een zwak heb voor tradities, wegen devoordelen niet op tegen de voor mij nadelen van gas."
Speciaal voor My CoolKitchen; alles over inductie, het koken op inductie en een inductiefornuizen.
Danny Jansen
Chef 24Kitchen
Ambassadeur My Cool Kitchen
Een stukje geschiedenis.
Inductie lijkt iets van de laatst tijd toch is het eersteoctrooi van een inductieplaat al in 1907 uitgegeven in Engeland. Het duurdetrouwens jaren voor de eerste plaat en inductiefornuis op de markt kwam, dat was in jaren 70. Toenwas het octrooi verlopen en was inductie dus voor iedereen vrij te ontwikkelen.
Hoe werkt inductie?
Een inductieplaat zelf geeft geen hitte af, het is het contactvan de pan in combinatie met de plaat die zocht voor hitte. Hiervoor heb je welpannen nodig die geschikt zijn voor inductie. Tegenwoordig zijn bijna allepannen dat. Er is een simpel truckje voor. Blijft een magneet kleven aan je pan? Dan is deze geschikt voor inductie. Weldienen je bodems goed schoon te zijn.
Als er spanning op de inductieplaat wordt gezet, wordt dezespanning omgezet in een frequentie van 25 tot 100 kilohertz. Door horizontalespoelen en een verticaal magneet veld ontstaat er een soort botsing, waardoorer een wervelstroom door de panbodem gaat en de weerstand omzet in warmte. Deze warmte gaat alleen door de pan.
Een inductiekookplaat is super krachtig, daarom moet je weleven wennen om erop te koken. Dit duurt echt maar een paar weken, maar daarnawil je niks anders meer.
De kracht van het de inductie heeft te maken met het aantalKW’s van de zones. Hierbij is het goed te weten dat je bij aanschaf ookrekening houd met het aantal groepen/fases die je nodig hebt. Een losse plaat heeftvaak 2 fases nodig zodat je optiemaal van de kracht van inductie kunt profiteren.Lees hiervoor meer over aansluiting.
Veilig
Het koken op inductie is een stuk veiliger dan koken op gas,electra of keramiek. Er wordt namelijk alleen warmte afgegeven als er een panop de inductieplaat staat. Wordt spoel te warm, dan schiet de inductieplaat ineen noodloop en krijg je een waarschuwingssymbool te zien. Dus er is warmtezodra er een pan op staat en het vermogen aan
Een inductieplaat heeft weinig rest warmte en energieverlies.Toen ik nog in de keuken werkte was het soms niet uit te houden aan de kachel.Daar werd het soms wel meer dan 45°!Koks werden suf, door de (rest)warmte en het rest gas. Hierdoor was men snellermoe. Tegenwoordig zie je in steeds meer restaurants inductie. Dit scheelt nietalleen in fitheid, ook de schoonmaak en dus kosten zijn een stuk lager en datgeld ook voor thuis.
Gemak
Het schoonmaken van een kookplaat kan een vervelend klusjezijn. Pannenrek eraf, dan schoonmaken met een sopje, drogen. Van tijd tot tijdde pitten uitkoken. Met het koken op de inductieplaat is dit verleden tijd.Slechts een sopje en een simpel doekje over de plaat. Droog maken met een doekjeen klaar is kees.
Hoe krijg ik de aanslag van mijn inductieplaat af? Na verloopvan tijd gebeurt het dat je inductieplaat wat aanslag krijgt. Dit is na 1 a 2jaar, afhankelijk van gebruik. Deze aanslag komt bijvoorbeeld door overkoken. Neembijvoorbeeld melk, dit komt op de plaat en karamelliseert. Ook na hetschoonmaken blijft er een dun laag je achter. Er zijn verschillende opties om ditschoon te maken. Je kunt verschillende ontvetters of schoonmaakmiddelen gebruikenwaar je aardig ver mee komt. Na zelf veel testen kwam ik erachter dat je hetoppervlakte beter kunt polijsten. Hiervoor gebruik ik speciale schuursponsjesmet een super fijne korrel die niet de glas plaat beschadigen, maar wel alles schoonmaken.Hiermee was mijn plaat weer strak en schoon. Met hetzelfde sponsje kun je ookpannen schoonmaken die op de bodem aanslag hebben. Door de onderkant van jepannen schoon te houden, maakt hij beter contact met de inductieplaat en komtde warmte beter door.
Boostknop.
Op een inductie plaat zit een zogenaamde boost-knop. Dezeknop geeft zoals de naam al doet vermoeden een extra boost. Het is wel vanbelang dat de inductieplaat op het juiste wijze is gemonteerd. Vaak is dit op 2fases of in geval van een inductiefornuis met 3 fases. Bij gebruik van deboostknop is het belangrijk dat u dit nooit doet bij een lege pan. Het vermogenis dan zo krachtig dat de pan zelfs krom zal gaan trekken. Waarom is de boostknop dan zo ideaal? Bedenkhet bijvoorbeeld bij het snel koken van vloeistof zoals water, soep, saus etc.
Pannen.
Voor het koken op inductie zijn pannen nodig die daarvoorgeschikt zijn. U kunt dat herkennen aan het spiraalvormige logo onder de pan.Ook gietijzeren of plaatstalen pannen zijn bijzonder geschikt.
Het is dus zeker nodig om altijd nieuwe pannen aan te schaffen.
Kosten
De aanschaf van een inductiefornuis of inductieplaat is iets hoger dan een gasfornuis. Dit is slechts een investering welke je binnen no-time hebt terugverdient. De kosten van gas worden de laatste jaren steeds hoger en er komt een tijd dat iedereen van het gas af moet.
Doordat je bij inductie alleen maar stroom verbruikt als er een pan op staat is de per saldo de energierekening lager uitvalt. Als je inductie vergelijkt met het koken op keramiek scheelt dit wel 20% in energiekosten, daarmee is inductie uiteindelijk super voordelig.
Aansluiting
Een juiste aansluiting erg belangrijk bij de montage van inductie. Laat dit altijd aanleggen door een erkende monteur. De meeste inductie platen hebben 1 s of 2 fases nodig, heeft u een inductiefornuis waarin ook en oven zit, ga dan uit van 3 fases. Het belangrijkste is dat je de aansluitwaarde bekijkt van je inductieplaat en fornuis. Check dit vooraf met uw elektricien.
My Cool Kitchen heeft het grootste assortiment aan Italiaanse inductiefornuizen. Neem snel een kijkje.